MEGA og MAXI sesongkort til Black Friday priser t.o.m. 2. desember
Nettbutikken er stengt pga.vedlikehold
Hva ser du etter?
Det er egentlig bare én dag i året at det er tradisjon for at barna skal kle seg ut. Og akkurat derfor gleder barna seg hvert år til den 31.oktober – som er Halloween.
Tradisjonen med kostymer denne dagen går over tusen år tilbake, til den hedenske høytiden Samhain som ble feiret i Skottland og Irland. Da dette ble en kristen merkedag, var fokuset på helgener og martyrer, men utover 1800-tallet ble barna mer og mer involvert. På 1900-tallet ble den opprinnelige betydningen med folketro og religion nesten helt borte, og Halloween var nå overtatt av barna. Kostymene med hekser, spøkelser, skjeletter og vampyrer henger fortsatt igjen, men innslag fra populærkulturen har mer og mer sneket seg inn – og kostymene må slett ikke nødvendigvis være så skremmende lenger.
Det trenger ikke være så vanskelig å komme opp med et godt kostyme, men for å unngå gråt og tenners gnissel, bør du uansett planlegge dette god tid i forveien. Finn ut hva kostymet skal være, og hvor mye tid, penger og energi du er innstilt på å bruke på å få det som du forestiller deg. Den enkle løsningen er selvsagt å kjøpe et ferdigprodusert kostyme, noe de fleste leketøysbutikker og varemagasiner med respekt for seg selv har et godt utvalg av, i hvert fall i oktober. Her kan du få Halloween-utstyr i alle varianter og prisklasser, alt fra en enkel men effektiv maske til under hundrelappen, til fulldekkende kostymer til flere tusen. (Husk at et dyrt kostyme som passer perfekt på syvåringen din i år, neppe passer like perfekt på neste års åtteåring…!)
Morderne fra skrekkfilmer har lenge vært populære. Svarte bukser, en svart hettegenser og en hockeymaske til noen tiere, og vips har du en liten Jason, massemorderen fra de klassiske «Fredag den 13.»-filmene. Samme bekledning og en litt dyrere maske, så har du Michael Myers fra «Halloween»-filmene. Litt mer flagrende svarte gevanter og en hundrekroners maske tryller frem Ghostface fra «Scream»-filmene.
Et godt tips kan være å investere i et lite sminkesett med ansiktsmaling. Du trenger ikke store kunstneriske evner for å sminke et ansikt som en vampyr, som en zombie eller et skjelett. Er du usikker, så gå på youtube og søk på «Halloween + makeup + easy», så får du opp en lang rekke med videoer som instruerer deg i hva du trenger og hvordan du går frem. Resten av kostymet har du sikkert liggende hjemme – svarte eller fillete klær fungerer fint.
Men i enkelte tilfeller kan et hjemmelagd Halloween-kostyme være den beste løsningen, spesielt om du eller barnet ditt har en helt klar idé om hva dere vil ha, eller om dere vil ha et originalt kostyme som ikke flere andre i venneflokken også har. (Statistisk sett er det heksene det er flest av på Halloween.) Det er jo ikke alle kostymer som finnes i salg, verken i butikker eller på nett, og hvis du er komfortabel i bruken av en symaskin, er det kun fantasien som setter grenser for hva som kan lages.
Kanskje er hele familien innstilt på å delta med kostymer? Da er det utrolig kult om dere kan matche hverandre – hva om dere for eksempel stiller samlet som familien Addams?? Eller som zombier, eller som figurene fra Toy Story? Mulighetene er mange!
Husk på at det er ikke alle barn som synes det er like stas med nifse og skremmende kostymer. Om du har en tulle eller pjokk som har mye mer lyst til å være harepus, engel, prinsesse eller Harry Potter, så er ikke det feil – Halloween er først og fremst for at barna skal ha det gøy med å kle seg ut, ikke for å skremme Fanden på flat mark.